EKML foorum EKML foorum
Eesti Koroonamänguliidu foorum
 
 KasutusjuhendKasutusjuhend   OtsingOtsing   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri 
 ProfiilProfiil   RegistreeriRegistreeri  Logi sisseLogi sisse

Lauamängude mitmevõistlus
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3
 
Vasta teemale   Uus teema    EKML foorum -> Võistlused
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Andres
Uus kasutaja


Liitunud: 18 märts 2009
Postitusi: 14

PostitusPostitatud: 14.02.2011 12:47    Teema: Segapaarismäng Vasta viitega

Ehkki ise suure tõenäosusega osaleda ei saa, lugesin just segapaarika MV juhendit. Juhendi järgi mängitakse males ja kabes risti läbi mõlema vastasvõistkonna mängijaga, see on igati mõistlik tavapaarikal aga vaevalt segapaaridel. Minu meelest oleks õiglasem kui mehed mängivad omavahel 2 partiid (vahetatud värvidega) ja naised omavahel. Naised meeste vastu panna tundub ebaõiglane, kuna moonutab ala tulemusis - isegi suhteliselt nõrgal mehel on reaalsed shansid võita tugevat naist.
Mis teised arvavad?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili MSN Messenger
Guido
Foorumi administraator


Liitunud: 10 nov. 2005
Postitusi: 503
Asukoht: Eesti

PostitusPostitatud: 14.02.2011 17:15    Teema: Vasta viitega

Kardan, et kõigil juhtudel see siiski nii pole. Urmas paluski panna algselt juhendisse hoopis variandi, et mängitakse ainult naine naisega ja mees-mehega male ja kabe ning koroona ja pinks oleks paarismängud.
Vast on see meeste au säästmiseks tõesti parem lahendus..., piinlik on ju naistele kaotada (näiteks Saaremaa paarismänguturniiril võitis Viire kõik vastased, nii mehed kui ka naised; paraku schveitsi süsteemis peetud turniiril 7 vooruga ei õnnestunud tal kohtuda samuti hästi maletanud Marek Kolgiga).
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada e-mail
Andres
Uus kasutaja


Liitunud: 18 märts 2009
Postitusi: 14

PostitusPostitatud: 29.03.2011 14:30    Teema: Reeglite ja ausa mängu vastuolukohti Vasta viitega

Rein Kirstu eestvedamisel on juba mõnda aega idee eetikakomisjoni moodustamiseks lauamängude neljavõistluses. Tundub, et sellel mõttel on jumet rohkem kui küllalt.
Viimasel KV etapil Tihemetsas kerkis esile paar huvitavat olukorda malepartiides, kus fair play reeglid osadel võistlejatel kohati ununema kippusid.
Esiteks: võidu taotlemine olukorras, kus vastane käis enne, kui mängija oli jõudnud kella vajutada. Võitu nõuti seetõttu, et kuna kell oli vajutamata, siis vastasel nagu käiguõigust ei oleks ja seetõttu oleks tegemist määrustevastase käiguga, mis välkmales tähendab kaotust.
Teiseks: taotleti võitu olukorras, kus vastane oli mängija kuninga maha löönud (mängija oli ise eelneval käigul sooritanud määrustevastase käigu ja kuninga tulle jätnud).
Analoogseid olukordi on esinenud varemgi, näiteks kabemängus üks kabe vs 2 kabet mitte viigiga nõustuda ja vastasel aega "alla taguda" üritada, kusjuures tegu ei olnud viimase 2-3 vaid 20 sekundiga.
Tekib küsimus, kas tõesti on iga punkt nii tähtis, et selliseid vahendeid kasutada. Või mida annab sel viisil teenitud punkt (lisaks punktile tabelis)? Mulle isiklikult ei pakuks sel viisil saavutatud võit küll vähimatki rahuldustunnet ega heameelt, pole ju vastast ülemängitud või üle kavaldatud.

Kuna taolised olukorrad ei ole mitte esmakordsed (meenub juhtum võidu nõudmisest olukorras, kus vastasel olid algseisus lipp ja kuningas vahetuses ja vangerdati seetõttu lipuga, mis jällegi määrustevastane käik), oleks minu ettepanek loobuda neljavõistluse turniiridel "esimene vale on kaotus" reeglist males. Kuna kabes annab kaotuse alles 3. valekäik, siis miks mitte kasutada seda reeglit ka males. "Esimene vale on kaotus" reegel on mõeldud ikkagi turniirimaletajatele, mitmevõistlejate hulgas on suur enamus aga hobimaletajad või isegi algajad, kellel valekäike ikka juhtub, miks neilt kohe mängurõõm ära võtta.

Lõpetuseks veidi reeglitest. Males on täiesti lubatud käia enne vastase kellavajutamist. See on olnud arutlusel ka rahvusvahelisel tasandil ja on täiesti selge, et viimaste sekundite välgutamises ei jõua niikuinii jälgida, mis oli enne käik või kellavajutus. Selles olukorras on mul küll ainult ühe poole seisukoht, kuid kui see on korrektne (vastane esialgu mängis edasi ja kui kaotusseis tekkis, siis loobus mängust ja läks väidetava varasema valekäigu eest (mis tegelikult oli täiseti määrustepärane) võitu nõudma), siis väärib vastane küll eetikakomisjoni ette astumist.
Vastase kuningat välkmales maha lüüa ei tohi. Valstase sooritatud valekäik tuleb fikseerida seisatades kella ja näidates, miks oli tegemist määrustevastase käiguga. Kuninga mahalöömist käsitletakse kui uut käiku ehk siis partii jätkamist (kui partii on jätkunud, siis varasema määrustevastase käigu eest enam võitu nõuda ei saa), mis on samas ise määrustevastane käik, kuna kuningas on males ainuke nupp, mida lüüa ei saa. Olukorra teeb keerulisemaks asjaolu, kui vastase valekäik kõigepealt fikseeriti (näiteks seda selgelt öeldes) ja seejärel kuningas maha löödi. Praktikas lahendab kohtunik sellised olukorrad enamasti esimesena eksinud mängija kahjuks.

Siit teine soovitus reeglite muutmiseks: lauamängude mitmevõistluse sees võiks kuninga mahalöömine olla täpselt samasugune valekäigu fikseerimine kui iga teine (mis ta ju reaalselt ka on, mitte määrustevastase käigu läbilaskmine edasimängimise teel).

Kaine mõistus ja sportlikud ausa mängu printsiibid peaksid tuimast reeglite lugemisest prioriteetsemad olema.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili MSN Messenger
Mängija
Külaline





PostitusPostitatud: 31.03.2011 08:52    Teema: Eetikakomisjon Vasta viitega

Siin tekib ka kohe küsimus, et kas on eetiline turniirilt peale esimesi kaotusi jalga lasta ?
Tagasi üles
Mae
Külaline





PostitusPostitatud: 31.03.2011 09:36    Teema: Re: Eetikakomisjon Vasta viitega

Mängija kirjutas:
Siin tekib ka kohe küsimus, et kas on eetiline turniirilt peale esimesi kaotusi jalga lasta ?


Minagi imestusega siit lugesin, et Reinul kavatsus eetikakomisjon moodustada. Kurb on aga tõdeda, et mees ise eetikast lugu ei pea. Viimane võistlus (Saaremaa MV koroona üksikmängus) oli järjekordne (tema puhul siis mitte esimene) näide sellest, kuidas mees teisi mängijaid ei austa, lahkudes pärast neljandat vooru, kaotades 0-4. Laudade üle kirumine ei ole põhjuseks võistlust pooleli jätta. Ka sinu vastane mängib samal laual, seega võimalused on võrdsed. Ja kui kaotad 0-4, siis ilmselt ei ole sa nii hea mängija, et oskaksid ka laua vajumist märgata ja järgmisel löögikorral end parandada.
Mind isiklikult selline käitumine solvas ja minu lugupidamine inimesest sai valusa hoobi.
Komisjoni idee on iseenesest vägagi teretulnud. Ehk hakatakse ometi lõpuks võistlusmääruste vastu eksinud ja konkurente mitteaustavaid mängijaid karistama.
Tagasi üles
Andres
Uus kasutaja


Liitunud: 18 märts 2009
Postitusi: 14

PostitusPostitatud: 31.03.2011 10:42    Teema: Vasta viitega

Olen eelkirjutajatega täiesti nõus, et turniiri alustades peaks iga võistleja endale võtma kohustuse see ka lõpetada (va kui on ette teada, et saab mängida ainult kindel arv mänge ja kohtunik oskab sellega arvestada). Eriti hull on asi, kui võistleja järgmis(t)esse vooru(desse) endiselt sisse loositakse, mis moonutab oluliselt turniiri käiku ja tulemusi.
Mõttespordi maailmameistrivõistlustel näiteks võib üksikult alalt poole pealt mõjuva põhjuseta lahkumine kaasa tuua diskvalifitseerimise kogu võistlusel.
Rein Kirstu käitumist koroonaturniiridel ei oska kommenteerida, lauamängude mitmevõistluses on tema eestvõtmine sportlike printsiipide austamise tõstmiseks aga igati tänuväärne töö.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili MSN Messenger
Guido
Foorumi administraator


Liitunud: 10 nov. 2005
Postitusi: 503
Asukoht: Eesti

PostitusPostitatud: 01.04.2011 16:01    Teema: Vasta viitega

Tundub, et tippmängijad on teiste käitumise suhtes igal alal veidi paranoilised, ilmselt tajudes võimalusi ja kaheldes inimeste suutlikkuses, ahvatlustele diilile minna, mitte järgi anda.
Rein on maksimalist, kuid pooleli ei tohi võistlust jätta ilma kohtunikule teatamata, nagu eespool mainiti ja nagu ka paraku mujalgi võistlustel on juhtunud (näiteks Tallinna mv-l Janek); toob selline lahkumine vastasele lihtsad võidupunktid, mis reeglina moonutavad võistluse kulgu ja rikuvad ka vastase Bucholzi koefitsiendi. Eesotsast vabavooru ei saa, aga praegu sai Heino tänu sellele oluliselt viletsama B-m koef ja mitu kohta tahapoole, mis tihedas esikümne konkurentsis võivad talle aasta koondarvestuses mõne koha maksta... see oli näiteks.
Eetikakomisioni idee on hea, aga teostamiseks kipub meil jaksu nappima. Tegusamad inimesed on hõivatud ja osa nii tippmängijad, et soovivad ise kõrvale jääda, nagu ka Rein ise; eeldades õiglast kohtumõistmist.
Males ma Tihemetsas sellist problemi ei kuulnud, küll aga kabes ning minu arvates ei ole siiski õige vastase aja sees käia. Kella vajutus kinnitab käigu, enne seda ei tohiks nuppu pihku võtta, vastasel juhul saab seda siiski lugeda veaks; välja arvatud juhul kui eelnevalt ei teatata nupu kohendamisest oma õigele ruudule.
Eriti kabe suhtes on aga vaja kirja panna nö 10 käsku, millal ja mitu käiku on vajalikud, et viiki nõuda. Samas peaks aga selge olema, et tammiga teise tammi vastu ei ole võimalik võita ja pole mõtet kellasid lõhkuda, ajaületusele lootes.
välkmale reegleid vist endiselt ei ole, on olemas Lembit Vahesaare poolt sõnastatud põhimõtted ning toodud näited nii Euroopast kui Venemaalt, mis on praegu kehtivate reeglite eest.
Algatus lauamängude mitmevõisltuse mtü modustamiseks tehti juba 2009; tuleks asuda tegude kallale ning vormistada mängu põhimõtted ja ka mtü tegutsemise alused.
Ehk oskab keegi ka lühema ja löövama nime välja mõelda ala tähistamiseks.
MaKaKoLa
on esimene pääsuke, aga kindlasti on paremaid nimevariante:)
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada e-mail
Külaline






PostitusPostitatud: 07.11.2011 22:55    Teema: 13. Novenbri Haiba võistlus Vasta viitega

Keegi oskab kommenteerida, kas kalendris üleval olev Haiba võistlus 13. novembril toimub ja kui, siis kas kuulub ka karikasarja?
Tagasi üles
Külaline






PostitusPostitatud: 08.11.2011 14:14    Teema: Vasta viitega

Võistlus toimub Harjumaal 13. novembril Haibas.
Miks ta ei peaks karikasarja kuuluma?

Seda peaks ilmselt karikasarja peakorraldajalt küsima.
Tagasi üles
Guido
Foorumi administraator


Liitunud: 10 nov. 2005
Postitusi: 503
Asukoht: Eesti

PostitusPostitatud: 23.03.2012 08:04    Teema: Vasta viitega

EMSL Jõud lehel on üleval juhend, kus 24. märtsil 2012 a Tihemetsas toimuva võistluse osalustasuks on märgitud 5 €. Kas seda palju ei ole, seda enam, et noorte kohta pole üldse erimärget...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada e-mail
Külaline






PostitusPostitatud: 13.09.2013 15:48    Teema: Tartu Open lauamängude neljavõistluses Vasta viitega

Hei

Annan teada, et 20. oktoobril toimub Tartus, Turu tn 8 spordihoones lauamängude neljavõistluse turniir. Täpne algusaeg veel täpsustamisel, ilmselt kell 10.00. Oodatud on kõik huvilised.
Täpsem info http://www.vint.ee/yrituse-detailid/?event=326.

Andres Kuusk
Tagasi üles
Guido
Foorumi administraator


Liitunud: 10 nov. 2005
Postitusi: 503
Asukoht: Eesti

PostitusPostitatud: 05.11.2013 04:47    Teema: Vasta viitega

Ehk peaks ka Tartu võistluse taas lisama karikasarja arvestusse, et geograafiat laiendada. Veidi hiljem alustades jõuaks ka saarlased üle mere kohale ja mujalt Tartusse on sama maa, mis tartlastel muidu sõita tuleb.
Aasta viimane võistlus on paarismängus Koerus detsembris!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada e-mail
Reasta teated:   
Vasta teemale   Uus teema    EKML foorum -> Võistlused Kõik ajad on GMT + 2 tundi
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3
Lehekülg 3, lehekülgi kokku 3

 
Hüppa:  
Sa saad teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa saad vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB 2.0.23 © 2001, 2005 phpBB Group